Grand Depart 2015, West-Ouest

index

Tour de France

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De Eerste renners van de Tourversie, 150 km, zondagochtend 28 juni 2015.

5 Juli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De Tour gaat zondag eerst onder de Domtoren en slingert naar West, langs Oase en gaat de stad uit richting Zeeland. Wij feesten door in de wijk West:

Westplein, Free Wheeling

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
‘Free Wheeling’ is een plaats voor ontspanning, creativiteit en samenwerking. Het concept is een unieke coöperatie van de beeldende kunstenaars Caspar ten Berge, Rowena Buur, Jan Coolen, Hamid Feyzian, Mara Goorts, Remco Jutstra, Marij Nielen, Fieke de Roij en Radboud Wanders en is mogelijk gemaakt door Halte Westplein en Stichting Maanzaad. In totaal zullen er vijf beelden gedurende de 30 dagen tot aan de Tour de France te bewonderen zijn. Zowel de opening als de beeldentuin is voor iedereen gratis toegankelijk.
Free Wheeling’
Het beoefenen van topsport gaat samen met ontspanning, creativiteit en samenwerking. Daar waar de Tour de France de topsport zal verzorgen, zullen de overige drie elementen op het Westplein tot hun recht komen. Binnen ‘Free Wheeling is geen plaats voor competitie, middels samenwerking zijn creatieve ideeën in kunstvormen verwerkt die ‘los’ in het gras liggen en een ontspannen gevoel creëert. Het Westplein wordt een rustplaats in de hectiek van de stad.
Beeldentuin
De kunstwerken zullen goed te zien zijn voor passerende voertuigen, maar zullen ook specifiekere details bevatten voor de wandelende bezoekers. Tevens wordt de dimensie hoogte toegevoegd, zodat tijdens de Tour de France door helikopters en drones een samenhangend geheel waargenomen kan worden.
Voor meer informatie kunt u even binnen lopen bij paviljoen pOp: Westplein 1001, Utrecht. De koffie wordt vers voor u gezet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oranjeman bij de opening van de kunstwerken op het Westplein, 4 juni 2015.

Lettervlucht, 12:00-13:45, van 13:45-14:15
Kind-Ouder schrijfworkshop ‘Missie: Alien wil fietsen’ van 12:00-14:00 uur.
Kinderen (6+) en ouders hebben twee uur de tijd om aan de alien uit te leggen wat het idee van een fiets is, door zoveel mogelijk fietsverhalen en tekeningen te maken. De middag vindt plaats in Paviljoen pOp en duurt van 12:00-13:45, van 13:45-14:15 kunnen deelnemers een geschreven stuk voordragen of een tekening laten zien. We vragen een kleine bijdrage van €7,50 voor kinderen en €10 voor ouders om mee te doen. Aanmelden kan via rivi.godfried@gmail.com (Max. aantal deelnemers: 20).
‘Missie: Alien wil fietsen’
Er is een buitenaards wezen geland in Utrecht. Overal ziet hij mensen die zich op een tweewielig, ijzeren ding verplaatsen: de fiets. Hij vraagt zich af hoe het werkt en hoe je moet fietsen. Zijn eigen planeet is namelijk in gevaar, het staat er blauw van de rook. De vervoersmiddelen op zijn planeet produceren allerlei stinkgassen. De alien is naar Utrecht gekomen om te leren van het grootste fietsevenement op aarde: de Tour de France.
De Lettervlucht
De Lettervlucht, een initiatief van Riva Godfried en Angela van den Berkt, biedt een vrijplaats voor lezers en schrijvers om hun passie voor literatuur met elkaar te delen. De Lettervlucht is bekend van de act ‘portretgedichten’, waarmee Riva en Angela onder andere te zien waren op de Culturele Zondag op Westkust, tijdens festival Sous les Pavés la Plage en op literatuurfestival City2Cities.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het koor Djintan bersepeda! 14.30-15.00 uur
Djintan is een wereldmuziekkoortje uit de wijk Lombok. Net als specerijen (Djintan is komijn) gaat muziek de wereld over en ieder maakt er iets eigens van. De Tour nemen we mee in de aandacht door over de fiets te zingen. Bersepeda is Maleis, met de fiets gaand.

Vanaf 15.00 uur,
Rob Bekker
Rob H. Bekker leest een eigen tekst waarin flarden uit Jeroen Wielaert’s Towl uit 2007 zijn verweven; het begint in 2000 slowbikend in Lombok, vervolgt tragi-heroïsch met de beklimming van de Mont Ventoux in 1983 en aan het eind heeft Bekker de dikke nijntje-poppen van de Utrechtse binnenstad in 2015 aan het dansen. Af en toe klinkt er een liedje want heeft niet ieder van ons als zhij pedaleert steeds weer dezelfde liedjes in het hoofd?
Gypsy Sandor
Gypsy Sandor is een waarachtige Bob Dylanvertolker. Dat doet hij met stem en gitaar, eenvoud van klasse. Er komen geen ingewikkelde dingen zoals mecaniciens aan te pas, geen karavaantoeters en merchandiseverslaving. Oprecht uit het hart.
Willem Jacobs
Willem Jacobs is vrachtwagenchauffeur maar kwam uit de cabine om de wereld de weg te wijzen. Hij heeft in vele samenstellingen gemusiceerd, ook met Rob Bekker en zes anderen een dichtersbent gevormd onder de naam Waarom Ik Geen Poltieke Poëzie Schrijf? (1993-’94) Hij kan met enkel stem en gitaar een publiek betoveren (waarbij hij met zijn stem het hele Westplein zou kunnen bestrijken zonder microfoon maar waarom zou hij?) en verbinden. Geen artiest in Neerland gooit meer hart in zijn teksten en optredens.

http://www.maanzaad.nl/

Tour D’Ouest

Route Mobiele Optredens_pijlen
Orchestre Bicyclette vertrekt om 15.00 uur van het Asielzoekerscentrum, naar Westplein en daarna Bankaplein.
Rollende Resto samen met het Tamboerkorps start op het Westplein om 15.30 uur, via Muntplein naar Bankaplein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

http://www.orchestrebicyclette.nl/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rollende Resto VanHarte, tijdens Artbikeparade Schimmelplein21 juni 2015.

Speeltuin Bankaplein,  14.00 uur, Fiets en Frans

http://professorloep.nl/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze middag kan je o.a. meedoen met;
Atelier de Pneus de Veló (alle leeftijden)
Banden plakken, hoe doe je dit nu eigenlijk? En wat doe je met die oude banden? Je kan daar weer allerlei andere dingen mee maken, zoals speelgoed, sieraden of iets anders kunstzinnig. Kom ontdekken & maken!
Les Artistes (alle leeftijden)
Een aantal zeer beroemde kunstenaars komen uit Frankrijk. Sommige van hen behoren tot de grootste kunstenaars van de wereld. We gaan een aantal kunstenaars leren kennen en ons laten inspireren om ons eigen werk te maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Afsluiting
17:00 Opening door Lot van Hooijdonk, wijkwethouder.
We vragen Lot of zij op een bolletjes trui (T shirt) een laatste bolletje wil toevoegen. De bolletjes op deze trui symboliseren de verschillende wijkdelen in west, die samen hebben gewerkt tijdens de Tour de France dag 5 juli 2015.
17:05 De Rollende Resto komt het terrein oprijden onder begeleiding van tien tamboers van de Bazuin.
17:10 Optreden van Lettervlucht. Een stuk proza of poëzie over jeugdherinneringen aan het leren fietsen. Een resultaat van een workshop, die eerder op deze dag in Paviljoen pOp heeft plaats gevonden.
17:15 Orchestre Bicycletes komt het terrein oprijden.
Ze brengen één nummer als optreden waar het orkest bij stil kan staan.
17:20 Optreden van het koor o.l.v. Jan van Wieringen.
17:25 Optreden met een verhaal van Rob Bekker (schrijver)
17:35 Optreden van Gypsy Sandor (zanger)
17:45 Optreden van Willem Jacobs (zanger)
Afsluiting met nog wat eten de drinken.
Er wordt limonade, water, sap, soep, wijn, bier en brood geserveerd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het Jaarbeursterrein.

Muntplein, 13:00 tot 16:00 uur
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Terwijl de renners van de Tour de France op 5 juli alweer ons land uitfietsen, fietsen de bewoners van Utrecht West nog even door. Op het water wel te verstaan. Want op 5 juli organiseert een aantal buurtbewoners rondom het Muntplein de Waterfietsenrace. Doen jullie ook allemaal mee? Het kost niets en levert alleen maar plezier op. En een prijs, als je het parcours het snelste aflegt.
Locatie
De waterfietsen liggen afgemeerd aan het vlonder van het Muntplein.
De races starten om 13:00 uur en eindigen om 16:00 uur. We organiseren ouder-kindraces, kinderraces en volwassenraces. We hebben geen vaste tijden voor deze races. Ze gaan van start als 2 personen of twee koppels van gelijke sterkte zich aanmelden.
De prijsuitreiking is om circa 15.45 uur. Er is een prijs voor een ouder/kindkoppel, een voor een kind en een voor een volwassene.
Meedoen?
Leuk! Kom dan op 5 juli tussen 13:00 uur en 15.30 uur naar het vlonder aan het Muntplein. Daar kan je je aanmelden. Neem je moeder/vader/klasgenoot/buurman/buurvrouw mee en je zal vrijwel meteen kunnen starten in een race tegen iemand van jouw sterkte.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oase, 11.00 – 18.00 uur

1505007_1610090335942242_5977835690212675706_n

Molen De Ster 10.0018.00 uur
Een dag lang zijn er fietsspelen voor jong en oud op het Molenerf. Er is een kinderboerderij, terras aan het water en een groot erf.
Kom je op de waterfiets? Die kun je gerust bij de kade aanleggen.
Treinfietsen. Ben je goed in skelteren? Dan heb je geluk met de trein-fiets. Ron Bokje bouwde speciaal voor de Tour de France twee kleine treinwagonnetjes om tot fiets. Ze passen precies in de oude rails op het erf.
Tweewielers Lombok.Sinds kort is de Kanaalstraat een fietsenwinkel rijker: Tweewielers Lombok! Vandaag verkopen ze op het erf racefietsen voor een bijzondere prijs. En er zijn oude fietsonderdelen te koop. Ruilen voor andere fietsonderdelen kan natuurlijk ook.
Silly Screens.Buurvrouw Sil Meekel heeft een geweldige T-shirt-collectie met gezeefdrukte fietsprints, vandaag zijn deze T-shirts te koop. En je kunt knutselen met Sil, geheel in het thema van de fiets natuurlijk.
Mariokart fietsen.Tijd voor Mario kart! Maar daar moet je wel even goed voor fietsen. Erik Groen bouwde een speciale game-installatie met 4 stuurtjes, gedreven op fietskracht. Goed blijven fietsen tijdens het racen dus.
Stoelmassages van Jeanet. Vermoeide benen van al het fietsen? Buurvrouw Jeanet Berkhout geeft stoelmassages. Sit back and relax.
Sapfietsen. Maak bij KERS jouw eigen smoothie of sapje.  Dat is lekker en gezond voor tijdens of na het fietsen. Bereken hoeveel calorieën erin zitten en kijk hoever je daarmee kunt fietsen!
13.00 – 16.00 uur: Rondleidingen molen
Benieuwd hoe de houtzaagmolen werkt? Onze rondleiders leiden je rond. Bij voldoende wind zagen de molenaars eiken, iepen of lindebomen. Utrechters en toeristen zijn van harte welkom in de oer-Hollandse houtzaagmolen. Kijk bovenin vooral om je heen; het uitzicht over Lombok is geweldig.

——————————————————————————————————–

4 Juli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zaterdag, de eerste echte Tourdag met een tijdritvan een naar de jaarbeurs en een slinger door de stad, heel veel activiteiten!

Oase

11063847_1610090269275582_3800511969424800195_n

Maliebaan, middag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Orchestre Bicyclette is onderdeel van een uitgebreid muziekprogramma.

http://www.zimihc.nl/spotlights/zimihcmaatwerk/werk/le-jardin-des-paresseux/

Molen De Ster, 09.3010.15 uur


Simon Groen is met zijn hoge bi fiets bij Molen de Ster, kom hem uitzwaaien!
Begin juli toert Simon op deze bijzondere fiets van Rotterdam naar Leeuwarden. Op 4 juli om 10.00 uur vertrekt hij bij Molen de Ster en fiets vandaar door naar Apeldoorn.
Je kunt met een echte bi fiets op de foto. Meefietsen met de hoge bi mag natuurlijk ook. De tocht is een initiatief van Kaspar Hanenbergh, schrijver van De gedroomde tour van 1897.

————————————————————————————————————–

3 Juli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Speeltuin Bankaplein 15.30 uur tot 17.00 uur, Fiets en Frans
Mode du Tour
(alle leeftijden)
In de Tour de France zie je allerlei kleurrijke shirts voorbij komen. Dat kunnen wij ook! Kom je eigen bolletjes shirts drukken met gebruik van eigengemaakte verf. Maak je eigen ontwerp geïnspireerd op de shirts van de Tour de France of verzin een geheel eigen ontwerp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Deelnemers van de Tourversie op het Jaarbeersterrein, 28 juni 2015.

La Caravane D´Utrecht, 19.15 tot 21.15 uur, binnenstad.

11036260_957647940945852_8273809257244620487_n
Een bonte en muzikale optocht van het Wilhelminapark naar Vredenburg, aldaar een gezamenlijk slot.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Schutting Vredenburg, deelnemers La Caravane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vredenburg, aankomstplek van La Caravane met op de schutting de tekst van:
Ruben van Gogh,
Gaan je zijwielen eraf
Fiets je heel je leven lang
van je wieg tot aan je graf
je eigen tour, een cirkelgang.

——————————————————————————————————————-

2 Juli

Speeltuin Bankaplein 15.30 uur tot 17.00 uur, Fiets en Frans
Le Quiz (6+)

Sportieve quiz vol uitdagende opdrachten waarbij het gaat om fietsen, kracht, uithoudingsvermogen, balanceren enz. Volop in beweging gaan de de wereld van de Tour de France verkennen.

———————————————————————————————————————

1 Juli

Speeltuin Bankaplein 14.00 uur tot 16.30 uur, Fiets en Frans
Voyage Musical (alle leeftijden)
We gaan bouwen, schroeven, solderen, boren, zagen, knopen, plakken en nog veel meer. Samen maken we een muzikale installatie maken vol beweging, geluid, en heel veel fiets onderdelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jaarbeursplein.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.