mei 2023

23 mei Wilde Westen

13 mei 2023 Molen de Ster

Hout, hout en nog meer hout op het erf van houtzaagmolen De SterDe Utrechtse Molen de Ster organiseert zaterdag 13 mei tijdens de vijftigste Nationale Molendag eenhoutmarkt op zijn erf. Op deze gezellige markt staan lokale makers met kraampjes gevuld met alleen maar artikelen van hout: mooie sieraden, interieurproducten, kunstwerken en nog veel meer.
De markt begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Molen de Ster is te bereiken via het bruggetje aan de Floresstraat of via het Molenpark in de Utrechtse wijk Lombok. De entree is gratis.

(foto: Matthijs Wolthers)

Ook worden demonstraties gegeven over houtbewerking en zijn er kinderactiviteiten zoals kettingrijgen, een reuzegrote kapla bouwen en een houtworkshop.
In de molen geven de gidsen rondleidingen. Belangstellenden kunnen met een van de rondleiders de kap in. En vanaf de stelling is er een mooi uitzicht over het erf en de stad. In de zagerij geven de molenaars demonstraties. Als er wind is, wordt er bovendien gezaagd, maar ook als het niet waait is het interessant.

De Nationale Molendag is een evenement dat in 1973 voor het eerst door de Vereniging De Hollandsche Molen samen met de VVV is georganiseerd om mensen beter kennis te laten maken met de molens in hun omgeving.
Deelnemers:Jan Smeehuizen – BeeldenAndrea Rho – SieradenKarin Pijper – HoutsnijwerkHoutenschalen.nl – SchalenHaaks Hout – MeubelsMade by Myra – Interieurproducten & WorkshopMarja Snoek – KunstBert Pols – SchalenHout van Elkaar – MeubelsMakerij Joost – Interieurproducten
Stadswerkplaats Utrecht – Demonstratie & WorkshopBeeldhouwvereniging Guts & Klopper – Demonstratie & WorkshopChristine Langerhorst – Houten BoekenEx Tabulis Facta Houtbewerking – MeubelsPenta Urn – UrnenIMG Artworks – MeubelsKroon Meubels & Woodies – Meubels & KoptelefoonsMazine Wood Design – SchalenHoutStudio Maarten – BeeldenVers Hout – Demonstratie & WorkshopJacqueline Stoop – Interieurproducten
De ateliers van DRAAJ en Spruce Guitars op het erf zijn ook geopend.

Lombok gaat weer los op 5 mei met de Straatfeesten
De bewoners van de Utrechtse wijk Lombok vieren ook dit jaar weer de bevrijding op 5 mei met de befaamde Lombok Straatfeesten. Honderden Lombokkers verkopen hun tweedehands of zelfgemaakte waar op de rommelmarkt. Straatorkesten zorgen voor de muziek en Speeltuin Bankaplein bruist van de activiteiten voor de kinderen. De straatfeesten beginnen om 07.30 uur en duren tot 17.00 uur.

De rommelmarkt in de straten tussen de Abel Tasmanstraat, Kanaalstraat, Leidsekade en de Billitonkade is een van de grootste en drukste in Utrecht. De markt staat ook bekend als een van de gezelligste. Duizenden bezoekers kijken van ‘s ochtends vroeg tot laat in de middag of er wat van hun gading bij ligt. Op de markt worden alleen tweedehands of zelfgemaakte spullen verkocht. Handelaren zijn niet welkom in de wijk. Alleen mensen uit de betrokken straten en wijk met toestemming van de organisatie staan op de markt.

Drummers en danseressen van brassband Djembe AGOGO, de Swing Dixieland Band en saxofoonorkest Tutti Saxi zorgen voor de muziek op straat. Speeltuin Bankaplein heeft een doorlopend programma met verschillende kinderactiviteiten.

Het bevrijdingsfeest in Lombok wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht en vele vrijwilligers uit de wijk.

Zie ook: facebook.com/lombok5mei

Bevrijdingsdag bij Stadsklooster Utrecht

Met Bevrijdingsdag is het feest in de Utrechtse wijk Lombok met een rommelmarkt, muziek en spelletjes. Ook in Stadsklooster Utrecht vieren we de vrijheid met overdag een expositie over vrijheid en ‘s avonds een speciale vrijheidseditie van het ligconcert.

Expositie: wat is vrijheid?

Met deze vraag zijn vier alumni en afstudeerders van de HKU aan de slag gegaan. Dit resulteert op 5 mei in een bijzondere, eendaagse expositie. Iedereen is tussen 10:00 en 15:00 uur gratis welkom om de multidisciplinaire kunst te bewonderen in het Stadsklooster. Van film tot analoge bouwwerken en van schilderijen tot kunst met textiel. Kunstenaars zijn Maartje Smits, Aleyna Yildiz, Roxanne Benders, Sara Roos en Salihanur Akpinar.

“Elke maker heeft bij deze expositie een eigen persoonlijke verdieping gegeven aan de vraag: ‘Hoe kan ik mijn eigen vrijheid uitdragen?’” – Mahika Knopper, kunstdocent en curator van deze expositie

Ligconcert 

Bij het Stadsklooster zijn inmiddels al meerdere succesvolle edities van het ligconcert geweest. Op 5 mei staat er een nieuwe editie op de planning, met als thema natuurlijk ook vrijheid. Het idee van een ligconcert? Heerlijk vertragen en genieten van live muziek in de bijzondere grote zaal van het Stadsklooster. Liggend, dan wel. Dat geeft een hele nieuwe dimensie aan je concertervaring! Met componist Diederik van der Laag als initiatiefnemer belooft dit een geweldige editie te worden.

“Ik liet me door jullie dragen naar een prachtige plek. Verbazingwekkend zorgeloos. Wat een mooie reis! Dank.“- bezoeker van het vorige Stadsklooster Ligconcert.

Over Stadsklooster Utrecht

Stadsklooster Utrecht; een magische plek met activiteiten op het snijvlak van cultuur en zingeving, middenin Lombok. Het programma is breed, van dans en zang tot theater en muziek. Met cultuur als middel proberen we te verbinden en te bezinnen. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.